szleng szótár
  
 
 
 a többiek
 GYIK
szleng szótár
 
 
 
 
  előfordulások   |    címkék   |    időrendben   |    random   |    wanted  
  A  Á  B  C  CS  D  E  É  F  G  GY  H  I  Í  J  K  L  LY  M  N  NY  O  Ó  Ö  Ő  P  Q  R  S  SZ  T  TY  U  Ú  Ü  Ű  V  W  X  Y  Z  ZS  #   
     
 
 
 
 
 
Keresés:
 
   
 
Editorok figyelmébe


A frissen szerkesztett bejegyzések az editorok várólistáira kerülnek. A szerkesztőkön és a szerzőn kívül más nem láthatja őket addig, amíg nem gyűjtöttek be legalább négy editori szavazatot (nincs jelentősége, hogy az értékelés "oké" vagy "gáz", a lényeg, hogy négy szerkesztő értékelje a bejegyzést).
Más részről egy bejegyzést elég három szerkesztőnek lehúznia a klotyón ahhoz, hogy majdnem biztosan ne kerüljön ki az oldalra (azért majdnem, mert a moderátorok még egyszer elbírálják a sorsát).

Editorként kifejezheted tetszésedet/nemtetszésedet a bejegyzésekről, kedvenceket választhatsz közülük, vagy ha valamelyik nem felelne meg az alábbi irányelvek valamelyikének, akkor lehúzhatod a klotyón.

A klotyó használatához vedd figyelembe a következőket:

1. Publikálhatjuk hírességek, közéleti személyiségek neveit, de nem tehetjük közzé az olyan bejegyzéseket, amelyek magánszemélyek nevét, adatait tartalmazzák.
Tehát közzétehetünk pl. Pély Barna nevét tartalmazó bejegyzést, mert ő ismert zenész, de el kell vetni a "barátnőm Fehér Anna, lakik Miskolcon itt és itt, mobilszáma..." stb. típusú bejegyzéseket. (Keresztnevek önmagukban rendben vannak, mert _csak_ keresztnév még nem azonosít egyértelműen senkit.) Ugyanez az elv alkalmazandó intézményekre, vállalkozásokra, csoportokra: ha széles körben ismert, publikálható; ha ismeretlen, akkor nem.

2. Közzéteszünk faji és szexuális tárgyú bejegyzéseket (pl. egy zsidóvicc vagy malackodó beszólás még elfér), de elvetjük az öncélú szexista vagy a fajgyűlölő, gyűlöletkeltő definíciókat, bejegyzéseket.

3. Ne húzz le a klotyón egy bejegyzést csak azért, mert nem ismered, hiányosnak/pontatlannak találod vagy nem értesz vele egyet. Arra ott van a lekonyuló hüvelykujjad.

4. Ne húzz le a klotyón valamit csak azért, mert nem találod elég "szlengesnek" vagy mert szerepel egy "normális" szótárban. Ha valaki használja azt a szót, az az ő saját szlengjének minősül.

5. Ne húzz le a klotyón olyan bejegyzést, amelyben helyesírási hibákat, elütéseket vélsz találni. Sajnálatos, ha valaki nem tud helyesen írni és szabatosan fogalmazni, de ettől függetlenül az általa szolgáltatott információ még lehet hasznos.

6. Vicc, szarkazmus, irónia szerepelhet bejegyzésekben, de csak akkor, ha nem túl szűk a közösség, amely értheti (tehát kár olyan poént közzétenni, amin csak maréknyi "beavatott" tud derülni, mert kizárólag ők tudják, hogy miért is vicces).

7. A nyilvánvaló hülyeségeket, a csupa nagybetűvel vagy idegen nyelven írt definíciókat, öncélú, önmagukba forduló magyarázatokat nyugodtan húzd le a klotyón.

8. Húzd le a klotyón az olyan bejegyzéseket, amelyek olyan reklámot vagy hirdetést tartalmaznak, amely egyértelműen nem lehet a definíció része.

9. Ha egy bejegyzést valószínűtlennek, humbugnak találsz, de maga a definíció szórakoztató (és nincs ellentmondásban a fentebb vázolt irányelvekkel), akkor nyugodtan engedd át.


Körülbelül ennyi. Jó szórakozást!
 
1. leet  
      szleng szótár
  A leet (vagy eleet) egy elsődlegesen az interneten használt ábécé, mely ASCII karakterekkel helyettesíti a latin betűket (ennek megfelelően a leet szó kódolása l33t, 1337 vagy 31337 lehet).
Az elnevezés az angol elite szóból származik, használatát tekintve pedig szimbolikus írásnak mondhatnánk. Különféle online fórumokon (és felhasználóként) különféle dialektusai léteznek, ebből eredően sifreként (kódkulcsként) is felhasználható.
A leet szót eredetileg melléknévként használták, és egy közösségen belül elkülönülő csoportok viselkedését, teljesítményét jellemezték vele. A leet ugyanazt a jelentést hordozza, amikor egy másik személy játékbeli vitézségére, vagy hacker gyakorlatára vonatkozik. A melléknévből ezután az előbbi minőségekkel rendelkező személyt helyettesítő szó, valamint a személy teljesítményét minősítő jelző lett.
Az internet használatának elterjedésével a leet az Internet kultúra része – és IT szleng – lett.

Példamondat: L337 15 n07 4 c0mm0n 1n73rn37 5p33k 4m0n6 r34l h4ck3r5
Angol megfejtése: Leet is not a common internet speak among real hackers.
A leetre utal a GY1LKOS SZ4MOK (NUMB3RS) c. sorozat címének jellegzetes írásmódja is.
 
szleng szótár  0x Üvöltő Phéreg
  calandola | 2008-10-09 | informatika | IT szleng    új definíció hozzáfűzése
Dixit 2 - KalandokDixit 2 - Kalandok csak, 4.790 FtFunko POP! Star Wars Rogue One - Jyn Erso Trooper Vinyl Figura 10cmFunko POP! Star Wars Rogue One - Jyn Erso Trooper Vinyl Figura 10cm csak, 4.200 FtSztorikocka CselekvésekkelSztorikocka Cselekvésekkel csak, 3.500 FtHotel társasjátékHotel társasjáték csak, 7.990 Ft
 
 
 
szleng szótár szleng szótár
    GYIK |  média ajánlat |  jogi dolgok |  kapcsolat    
Ajánlott böngészők: Firefox, Google Chrome, Safari, IE7
© felező 2008. Minden jog fenntartva.
szleng szótár