szleng szótár
  
 
 
 a többiek
 GYIK
szleng szótár
 
 
 
 
  előfordulások   |    címkék   |    időrendben   |    random   |    wanted  
  A  Á  B  C  CS  D  E  É  F  G  GY  H  I  Í  J  K  L  LY  M  N  NY  O  Ó  Ö  Ő  P  Q  R  S  SZ  T  TY  U  Ú  Ü  Ű  V  W  X  Y  Z  ZS  #   
     
 
 
 
RENDSZERMIGRÁLÁS
szleng szótár
GYIK
szleng szótár
LINKELT KEDVENCEK
HA MÉG ÚJ VAGY NÁLUNK
PÁR SZÓ A MŰKÖDÉSRŐL
EDITOR
A TÖBBIEK FELHASZNÁLÓI STATISZTIKÁK
 
 
Miről szól ez az oldal?
A hogymondom.hu egy on-line szlengszótár, amely felhasználóinak definícióiból épül fel. Ha van egy szavad, amelyet nagyon szeretsz használni, vagy csak egyszerűen tetszik neked, oszd meg másokkal is. De bátran lehetsz kreatív nyelvújító is, majd a többiek eldöntik, életképes ötlettel rukkoltál-e elő vagy sem. Célunk, hogy olyan adatbázist teremtsünk, amely dokumentálja korunk köznyelvhasználatát és az ilyen módon leképezhető trendeket, lehetőleg szórakoztató, ismeretterjesztő formában.


Egy csomó szó van az adatbázisotokban,
ami szerintem egészen mást jelent,
mint ami a definíciójában áll.
Hogy engedhettek meg ilyet?
A hogymondom.hu adatbázisa felhasználóinak definícióiból épül fel. A definíciók "helyességét" az editorok állítják be azáltal, hogy szavaznak rájuk. Ha egy definíció szerinted hiányos vagy hibás (annak ellenére, hogy a szavazóképes felhasználók helyesnek vélték a hozzáadott oké szavazatok alapján), rajtad áll, hogy írsz-e a bejegyzéshez újabb - általad helyesnek vélt - definíciót. Koncepciónknak éppen ez a lényege, hogy minden felhasználónk szabadon közzéteheti, milyen jelentést vél társítani egy adott kifejezéshez, sőt, akár saját maga által létrehozott új kifejezéseket is "próbára tehet" oldalunkon. Összefoglalva tehát: amit oldalunkon olvashatsz, az nem a kőbe vésett ipari szabvány igazság, hanem emberek véleménye különböző kifejezések jelentéséről és használatának módjáról. Rajtad áll, hogy adsz-e a véleményekre, vagy a sajátodat mutatod be.


Tele van az adatbázis obszcén szavakkal,
mire jó ez? Muszáj ezeket benne hagyni?
Mivel a magyar köznyelv dokumentálása a célunk, csak abban az esetben szűrünk ki bejegyzéseket adatbázisunkból, ha definíciójuk sérti szolgáltatási szabályzatunkat. A közzétett bejegyzések nem a szerkesztő munkatársaink véleményét vagy ízlését kell, hogy tükrözzék, hanem a jelenlegi trendeket. Nem támogatjuk az öncélú trágárságot.


Hogyan készíthetek új bejegyzést?
Csak visszaigazolt felhasználóink hozhatnak létre bejegyzéseket adatbázisunkban, de ahhoz, hogy felhasználónk lehess, írnod kell legalább egy bejegyzést. Vicces mi?

• Válaszd a HOZZÁAD fület a keresőpanel alatt.
• Olvasd el a bejegyzés készítésére vonatkozó intelmeinket, és ha igazán szeretsz minket, egyszer végigfuthatsz a jogi dolgok dokumentumon is, hogy mindennel teljesen képbe kerülj (hidd el, nagyon tanulságos, sok munkánk van benne).
• Klikkelj a RENDBEN gombra.
• A megjelenő űrlap mezőinek kitöltésében felbukkanó tippbuborékok (na jó, téglalap alakúak) és legördülő listák segítenek. A definíciók megalkotásához hasznos lehet előzőleg áttanulmányozni néhány, már elfogadott bejegyzést. Amikor definíciót fogalmazol, próbáld kívülről szemlélni választott témádat: olyan ember is olvashatja bejegyzésedet, aki egészen más kultúrkörben mozog, számára esetleg nem egyértelműek azok a dolgok, amiken te átsiklasz, mert neked mindennapiak, természetesek. Lehetsz, sőt bátorítunk, hogy legyél humoros, karakteres, stílusos, de mindez ne menjen a tárgyilagosság rovására.

Mivel még nem regisztráltál, nem lehetsz bejelentkezve, így az űrlap jobb oldali mezőiben meg kell adnod regisztrációs adataidat. Olyan e-mail címet adj meg, ahonnan vissza is tudod igazolni majd az oda küldött konfirmációs levélkénket (ha GMail felhasználó vagy, ellenőrizd a spam-mappádat, mert az esetek többségében ott kötnek ki). Kétszer begépeled a jelszódat. Ne használj copy&paste-t mert így nem tudod meg, ha először félregépelsz valamit. Végül választasz egy becenevet (megálltam, hogy nem nick-et írok ;)), amely a bejegyzésed aláírásaként szerepel majd.
• Ha mindent kitöltöttél, klikkelj a RÖGZÁT gombra.
• Már csak annyi maradt hátra, hogy az e-mail címedre küldött visszaigazoló levelünkben található linkre kattintva aktiváld hozzászóló státuszodat.

Ha belépsz e-mail címeddel és jelszavaddal, hozzáférést kapsz az általad írt bejegyzések listájához. Minden bejegyzésedet a rögzítését követő 50 órán belül szerkesztheted.


Na ne szenyózzatok már,
totál átírtátok a bejegyzésemet!
Valóban előfordulhat, hogy az általad megadott definíció külalakja módosul, mire aktív státuszba kerül. Aktiválás előtt kijavítjuk a helyesírási hibákat, és formázhatjuk a szöveget, hogy az megjelenésében illeszkedjen az oldalunkon látható többi bejegyzéshez. Amennyiben nem helyeztél el kereszthivatkozást definíciódban, elképzelhető, hogy (a jobb kereshetőség érdekében) a szöveged végéhez hozzáfűzünk párat. Magához a definícióhoz azonban tartalmilag nem nyúlunk, hiszen a szerzője te vagy.


Hogyan szavazhatok? Látok hüvelykujjakat, meg mindenféle ikonokat, de csak az a sárga póló aktív...
Csak editor státuszú felhasználóink szavazhatnak. Editor úgy lehetsz, ha legalább tíz aktív bejegyzés közzétételével bizonyítod elkötelezettségedet kedvenc honlapunk irányába.


Jó. És mi az a sárga póló ikon, ami mellé az van írva, hogy Üvöltő Phéreg?
Kedvenc bejegyzésedet teljesen egyedi, sorszámozott pólóra nyomtattathatod (de szép szó...) velünk, ezt az igényedet fejezheted ki azzal, hogy a kis sárgapólós ikonra klikkelsz. Mellette láthatod, hogy hányan rendelték le ugyanazt a bejegyzést. Ja igen, és azért Üvöltő Phéreg, mert ő is rákerül a pólónkra, lévén ikonikus totemállatunk, weboldalunk avatarja és házigazdája ő.


Aktív bejegyzést emlegettetek...
Igen, a friss bejegyzések csak akkor aktiválódnak, ha legalább négy editor szavazott rájuk valamilyen módon, háromnál kevesebbszer húzták le őket a klotyón, és/vagy valamelyik moderátor továbbengedte. Az aktiválás eltarthat két napig is, de az editorok és te látjátok a bejegyzést addig is. Ha valamelyik bejegyzésedet valamilyen okból nem aktiváltuk, arról kapsz egy értesítést.
  2008. 10. 01.
szleng szótár
 
 
 
 
szleng szótár szleng szótár
    GYIK |  média ajánlat |  jogi dolgok |  kapcsolat    
Ajánlott böngészők: Firefox, Google Chrome, Safari, IE7
© felező 2008. Minden jog fenntartva.
szleng szótár